W tym roku na święta postanowiłam nieco
zmodernizować moje pierniczki.
Moim zdaniem pierniczki z witrażykiem
będą pięknie prezentowały się na choince!
Co będzie potrzebne:
mąka, cukier puder, miód prawdziwy, masło, jajko,
soda oczyszczona, przyprawa do piernika x2,
cynamon, kakao, landrynki
Przepis :
Do miski dodajemy następujące składniki :
- 55 dag mąki
- 30 dag miodu prawdziwego
- 10 dag cukru pudru
- 12 dag masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika dwa opakowania
(moje opakowanie miało 20 g)
- 1 duża łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
Wszystkie składniki mieszamy a następnie zagniatamy .
Jeśli ciasto zbyt Wam się klei obsypujcie je mąką co jakiś czas.
Gotowe, zagniecione ciasto rozwałkowujemy na ok. pół centymetrowy (lub grubszy) placek.
Wycinamy z ciasta większą gwiazdkę, a następnie z jej środka mniejszą.
Torebkę landrynek możemy zapakować do foliowego woreczka,
a następnie roztłukujemy landrynki, wałkiem lub tłuczkiem.
Roztłuczone kryształki układamy w środkach gwiazdek.
Następnie nasze pierniczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni, piekarnika
i pieczemy od 10-15 min.
Po wyjęciu pierniczków z piekarnika powinniśmy poczekać aż ostygną ,
a dopiero potem zacząć je odrywać,
gdyż roztopione landrynki muszą zastygnąć.
No i możemy brać się za dekorowanie!
Miłej zabawy i smacznego !
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz