W ramach kolejnego projektu ECO, przedstawiam Wam pomarańczowe lampiony.
Przyznam szczerze, że kiedy po raz pierwszy raz zetknęłam się z takim pomysłem w internecie,
jakoś wierzyć mi się nie chciało, że to może faktycznie działać.
A jednak ! Na dodatek, lampiony z pomarańczy wycina się znacznie łatwiej i szybciej niż z dyni.
Jeśli lubicie świeży cytrusowy zapach, lampion może spełniać rolę świeczki zapachowej, wypełniając aromatem cały pokój.
Co będzie potrzebne ?
- pomarańcze
- oliwa z oliwek
- nóż

Krok 1
Należy nadciąć skórkę pomarańczy, starając się by nie przekroić miąższu.

Krok 2
Skórkę oddzielamy od pomarańczy delikatnie, tak by nie urwać “ogonka” znajdującego się wewnątrz miąższu,
który będzie pełnił rolę naszego knotu. (Jeśli okaże się on za długi możemy go skrócić przy pomocy nożyczek).



Krok 4
Drugiej połówki skórki możemy użyć jako dekielek od lampionu, który możemy ozdobić poprzez wycinanie w nim otworów.


Krok 5
Do przygotowanych skórek pomarańczy, wlewamy oliwę z oliwek. ( Starajcie się nie zamoczyć trzonka - knotu ).

Krok 6
Kiedy lampion jest już gotowy, możemy podpalić knot. Aby zapalił się on szybciej,
przed dolaniem oliwy możemy odstawić skórki na trochę by “ogonek” podsechł,
w przeciwnym razie lepiej zapalać go za pomocą zapalniczki lub zapalarki i na początku potrzymać płomień nad knotem trochę dłużej.

I gotowe !


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz