Słoneczko i temperatury mocno nas rozpieszczają, więc w końcu zebrałam
się by wstawić moje robione jakiś czas temu wiosenne ciasteczka.
Przepis jest bardzo prosty, a kruche ciasteczka mogą być całkiem fajną i lekką przekąską.
Co będzie Wam potrzebne?
- 1,5 szklanki mąki
- 130 g masła roślinnego
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego (lub migdałowego)
LUKIER
- 1 białko
- ponad szklanka cukru pudru
- barwniki spożywcze
Krok 1
Wszystkie składniki mieszamy i szybko zagniatamy. Im dłużej będziemy zagniatać,
tym ciasto będzie robiło się cieplejsze od rąk i stanie się bardzo lepkie, dlatego należy to robić sprawnie.
tym ciasto będzie robiło się cieplejsze od rąk i stanie się bardzo lepkie, dlatego należy to robić sprawnie.
Krok 2
Zagniecione ciasto chowamy do lodówki na 2 godziny.
Krok 3
Ciasto możemy wałkować między dwoma arkuszami papieru,
dzięki temu nie będzie się ono kleiło do wałki i będzie równe.
dzięki temu nie będzie się ono kleiło do wałki i będzie równe.
Rozwałkowujemy je do około 0,3–0,4 cm grubości.
Krok 4
Następnie wycinamy z ciasta kwieciste kształty.
Krok 5
Ciasteczka pieczemy ok 15. w piekarniku nagrzanym do 200°C .
Krok 6
Czekamy aż ciasteczka wystygnął. W między czasie zabieramy się za lukier.
Białko i cukier puder ubijam mikserem na białą, gładką masę.
Jeśli chcemy zabarwić lukier, rozlewamy jednolitą masę do kilku mniejszych miseczek i do każdej z nich zakraplamy po kropelce barwników spożywczych (jeśli chcemy uzyskać pastelowe kolorki).
Białko i cukier puder ubijam mikserem na białą, gładką masę.
Jeśli chcemy zabarwić lukier, rozlewamy jednolitą masę do kilku mniejszych miseczek i do każdej z nich zakraplamy po kropelce barwników spożywczych (jeśli chcemy uzyskać pastelowe kolorki).
Na koniec dekorujemy ciasteczka.
I gotowe !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz