Wiosenne kruche ciasteczka

Słoneczko i temperatury mocno nas rozpieszczają, więc w końcu zebrałam
się by wstawić moje robione jakiś czas temu wiosenne ciasteczka.

Przepis jest bardzo prosty, a kruche ciasteczka mogą być całkiem fajną i lekką przekąską.



Co będzie Wam potrzebne?


- 1,5 szklanki mąki

- 130 g masła roślinnego

- 1 żółtko

- 1 łyżka mleka

- 1/4 szklanki cukru pudru

- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego (lub migdałowego)

   LUKIER

- 1 białko

- ponad szklanka cukru pudru

- barwniki spożywcze

DSC05141

Krok 1

Wszystkie składniki mieszamy i szybko zagniatamy. Im dłużej będziemy zagniatać,
tym ciasto będzie robiło się cieplejsze od rąk i stanie się bardzo lepkie, dlatego należy to robić sprawnie.

DSC05145

DSC05154

DSC05159

Krok 2

Zagniecione ciasto chowamy do lodówki na 2 godziny.

DSC05163

Krok 3

Ciasto możemy wałkować między dwoma arkuszami papieru,
dzięki temu nie będzie się ono kleiło do wałki i będzie równe.

Rozwałkowujemy je do około 0,3–0,4 cm grubości.


Krok 4

Następnie wycinamy z ciasta kwieciste kształty.

DSC05174

DSC05167
Krok 5

Ciasteczka pieczemy ok 15. w piekarniku nagrzanym do 200°C .

DSC05168
Krok 6

Czekamy aż ciasteczka wystygnął. W między czasie zabieramy się za lukier.
Białko i cukier puder ubijam mikserem na białą, gładką masę.
Jeśli chcemy zabarwić lukier, rozlewamy jednolitą masę do kilku mniejszych miseczek i do każdej z nich zakraplamy po kropelce barwników spożywczych (jeśli chcemy uzyskać pastelowe kolorki).


Na koniec dekorujemy ciasteczka.

I gotowe !


MatkaKreatka

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz