Cake pops

Cake Pops to bardzo pyszny i uroczy smakołyk.
Bardzo popularny za granicą.
Wbrew pozorom są bardzo prosty w przygotowaniu.


CAKE POPS


Jest to bardzo łatwy i oryginalny sposób na smakołyk,
najbardziej popularny w Stanach :)


Przepis wypatrzyłam na kotlet.tv 



Przepis na cake pops


- Czas: ok. 30 minut + chłodzenie


- Ilość porcji: 18-20 lizaczków



Co będzie Wam potrzebne?


 Składniki


ciasto na lizaczki:


-ok. 400 g pokruszonych ciastek lub ciasta
(np. ciasteczek maślanych, biszkoptów, babeczek)


-125 g sera mascarpone
(kupimy we wszystkich większych sklepach np. Biedronce)


-1/2 tabliczki roztopionej czekolady


-2-3 łyżki masła miękkiego


-1 łyżka kakao


-1 łyżeczka cukru z wanilią


a także:


-200 g czekolady do obtaczania


-1 łyżka oleju do czekolady
(żeby szybciej obciekła z lizaczków)


-kolorowe cukrowe ozdoby i maczki




1. Kruszymy  ciasteczka




2.Dodajemy kolejno składniki, serek,masło,
cukier waniliowy, kakao, roztopione pół tabliczki czekolady
(jak najlepiej ją roztapiać opiszę niżej).







3.Wszystko miksujemy, a następnie chwilę zagniatamy
i chowamy do lodówki na ok. 10 min.




 4.  Formujemy z ciasta kulki i układamy je
na równej powierzchni.





5. Roztapiamy pozostałe 1,5  tabliczki czekolady.
Najlepiej jest ją roztapiać w wodnej kąpieli.
Czyli napełniamy szklankę kostkami czekolady
i podgrzewamy ją w garnku wypełnionym wodą.





6.Kiedy czekolada się roztapia, my szykujemy sobie patyczki na nasze ciasteczkowe lizaczki.
Wbijamy je w styropian albo pudełko.




7.Maczamy  koniuszek patyczka w czekoladzie, czekamy aż trochę obcieknie i wbijamy go w kulkę ciasta.





Dzięki czekoladzie będzie się on trzymał stabilnie.




8. Kuleczki z patyczkami wstawiamy  z powrotem do lodówki,
do czasu aż czekolada zastygnie.




9. Kiedy kuleczki będą już stabilne na patyczkach,
maczamy całą kulkę w roztopionej czekoladzie.
Musimy pamiętać, by poczekać,
aż nadmiar czekolady  obcieknie.




10. Gotowe lizaczki, wbijamy w pudełeczko
(pamiętajmy by najpierw przygotować sobie dziurki)
Czekamy aż lekko podeschnął, wtedy możemy zabrać się
za dekorację.



Wykończone ciasteczka na patyczkach, ponownie wkładamy do lodówki na 10 minut.


I gotowe !


 




 

MatkaKreatka

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

6 komentarzy:

  1. Już do Ciebie biegnę spróbować tych cudeniek! ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam, tylko się pośpiesz bo zaraz nie będzie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudeńka, pycha!
    Pozdrawiam równiez kulinarną blogerkę z Lublina! ;-))

    OdpowiedzUsuń
  4. A dziękuję ale jaka tam, ze mnie kulinarna blogerka :) po prostu dzielę się tym co może kogoś zainspirować i co udało mi się już samodzielnie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nareszcie je zrobiłam! Pyszne *.*

    OdpowiedzUsuń